Vitaminepilletjes? Echt niet

 Toen onze kinderen klein waren, kregen ze van mij geen vitaminepilletjes. In plaats daarvan benadrukte ik het belang van gezond en voedzaam eten. 
Daar zit nog steeds wat in.

Echter, tegenwoordig geef ik onze uitwonende kinderen potjes vitaminepillen (en mineralen) als verjaardagscadeaus en als ’tussendoor cadeautjes’. Zelfs gasten krijgen tijdens onze maaltijden supplementen aangeboden, mochten ze interesse hebben. 

Mijn kinderen kijken mij soms met grote vraagtekens aan… en ik begrijp ze.

Tegenwoordig ben ik mij ervan bewust dat in de afgelopen 50 jaar de hoeveelheid vitamine C in aardappelen elk jaar met 1% is afgenomen. Nu bevat de aardappel slechts 50% van de vitamine C in vergelijking met toen ik jong was. Dat betekent dat ik vandaag de dag dubbel zoveel aardappelen moet eten om voldoende vitamine C binnen te krijgen via dit gewas.

Ik weet ook dat de hoeveelheid vitamine C in broccoli in de afgelopen 10 jaar met 90% is afgenomen. Wat eens vanzelfsprekend voedzaam voedsel was, is dat nu niet meer. Ons voedsel moet snel worden geproduceerd op een bodem die steeds armer wordt en minder biodiversiteit kent. Dit heeft gevolgen voor de voedingswaarde van onze gewassen (groenten, fruit, zaden en noten). Wat de gewassen niet krijgen via de bodem kunnen ze ook niet aan ons doorgeven. Hoewel groente en fruit er tegenwoordig mooier uitzien dan ooit tevoren, zijn ze vaak bespoten zodat ze er smakelijk uitzien.

Hoe zit het dan met de inhoud?

Waar ik vroeger terughoudend was over het gebruik van supplementen, zie ik nu het belang ervan in. Vooral als je niet beschikt over een groentetuin of geen toegang hebt tot biologisch-dynamische boeren voor verse groente en fruit. Supplementen kunnen helpen om aan te vullen wat we niet via onze voeding binnenkrijgen.

Bij ziekte, klachten, ontstekingen, en bij sporters en hardwerkende mensen is er meer aanvulling nodig. Waar hard wordt gewerkt, is extra ondersteuning noodzakelijk. Bij ziekte hebben we meer nodig dan bij gezondheid.

Supplementen moeten niet als vervanging van voedsel worden gezien, maar eerder als een aanvulling.

Steeds vaker zie ik een verband tussen ziekten en een gebrek aan essentiële voedingstoffen. 

Het lichaam heeft namelijk de mogelijkheid om zichzelf te herstellen wanneer het de juiste voeding krijgt aangeboden. Het lichaam zit wonderbaarlijk in elkaar.

Ulla.

“Het menselijk lichaam heeft ongeveer 40 verschillende micronutriënten nodig voor een normale metabolische functie. Het maximaliseren van de nutriëntendichtheid zou het primaire doel van ons dieet moeten zijn, omdat tekorten aan een van deze essentiële voedingsstoffen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van chronische ziekten en zelfs onze levensduur kunnen verkorten. ” (Chris Kresser)

What Is Nutrient Density and Why Is It Important? | Chris Kresser