Pubertijd

Baal je van je lichaam of heb je last van somberheid, irritatie of boosheid?

 

In de puberteit vindt een grote verbouwing plaats in het lichaam en de hersenen. Zowel jongens als meiden merken dat lichaam en gevoel veranderen. Dit hoort bij het proces van volwassen worden. De veranderingen worden veroorzaakt door hormonen.

Hormonen zijn een soort regelstofjes in het lichaam. Ze regelen hoe je eruitziet, hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Dit gaat niet altijd soepel, omdat je lichaam moet wennen aan een nieuw samenspel. Zowel jongens als meiden kunnen hierdoor klachten krijgen.

Als het niet soepel verloopt kan je ook last krijgen van puistjes (acne).  Voor sommigen zit acne zo in de weg dat ze het niet prettig vinden om zich te vertonen.  Ook kan je sneller chagrijnig worden, bang, onzeker of geen grip hebben op huilbuien. Het kan wennen zijn om haargroei op nieuwe plekken te zien verschijnen. 

Hormoonverandering bij meiden

Oestradiol, een essentieel hormoon bij meisjes, speelt een cruciale rol bij de groei van borsten en heupen en het starten van de menstruatie. Een ander betrokken hormoon in de menstruatiecyclus is progesteron. Wanneer beide hormonen goed functioneren en in evenwicht zijn, treden er geen pijnlijke of onregelmatige bloedingen op. Voor je lichaam is dit een nieuw samenspel waar het mee moet oefenen, en dit verloopt niet altijd soepel. Dit kan leiden tot rommelige menstruaties of zelfs stopzetting ervan. Meerdere ongemakken rondom de menstruatie  kunnen aanhouden en hinder veroorzaken. 

Ongesteldheids-ongemakken

Heb je last van menstruatieklachten? Sommige meiden ervaren zoveel ongemak dat ze niet naar school kunnen gaan of deelnemen aan dagelijkse activiteiten vanwege krampen, buikpijn of veel bloedverlies. Acne en stemmingswisselingen geven aan dat je hormonen nog niet voldoende in balans zijn en wellicht hulp kunnen gebruiken. 

Herken je de klachten op de onderstaande checklist?
Ben je klaar voor verandering? Scroll naar onderstaande titel: ”Help, wat nu?”

Hormoonverandering bij jongens

Jongens ondergaan de grootste verandering in de puberteit, voornamelijk door een toename van het hormoon testosteron. 
Je zult als jongen vooral opmerken dat je in lengte groeit, je kracht toeneemt, je seksuele behoeften veranderen, je eigenwaarde stijgt en er haargroei optreedt op nieuwe plekken van je lichaam.
Tegelijkertijd kunnen ook vervelende bijwerkingen optreden, zoals zweetgeuren, onzekerheid, dwars gedrag, acne, een vette huid, of moeite met je bed uit komen.

In sommige gevallen kunnen deze klachten dusdanig toenemen dat je er zelf geen raad meer mee weet. Niet alle jongens om je heen krijgen dezelfde klachten, dus hoe kan het dat het bij jou zo anders loopt?
Herken jij jezelf hierin of heb je andere klachten waar je geen raad mee weet?
We staan klaar om je te helpen. 

Help, wat nu?

Er is hoop, zelfs als de hormonale klachten overeen lijken te komen met die van je ouders. Een klacht duidt erop dat er te veel of te weinig van een hormoon aanwezig is. Tijdens de puberteit moet je lichaam nog leren om de juiste balans te vinden. 

Misschien leuk om te weten dat jongens en meiden dezelfde hormonen hebben, maar de verdeling ervan verschilt.

Meiden die last hebben van hun menstruatieklachten krijgen vaak als enige optie van de huisarts de anticonceptiepil voorgeschreven. Het kan zijn dat je om goede redenen deze niet wilt gebruiken of dat je er juist bijwerkingen van ervaart. Door de anticonceptiepil te nemen, krijgt het lichaam eigenlijk niet de kans om een juiste hormonale balans te ontwikkelen.
De pil onderdrukt je klachten, maar pakt de onderliggende oorzaak niet aan.

Jongens denken vaak dat er niets aan te doen is en hopen dat het vanzelf normaal wordt. Maar er zijn stappen die je kunnen helpen om je pubertijd gemakkelijker door te komen.

Met de juiste hulp kunnen je klachten verdwijnen!
Ons advies omvat inzicht in het hormonale samenspel en een gezonde levensstijl die aanzienlijke invloed heeft. Met natuurlijke oplossingen kunnen wij ver komen.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met ons.

Lees ook onze blog over menstruatieklachten.