Gratis Gezonde Gewoontes

Gewoontes kosten weinig energie – maar ze bepalen wel onze vitaliteit en kwaliteit. 

Niet alleen vandaag, maar ook bij het ouder worden.

    • Lauw eten en drinken. ‘Drink je koffie voordat hij afkoelt en eet je ijs voordat het smelt’, roepen wij vaak. Maar bij gematigde temperaturen hoeft je lichaam minder hard te werken om het eten op de juiste lichaamstemperatuur te krijgen. Overweeg om vaker lauwe gerechten en dranken te nuttigen.
    • Begin je ochtendroutine door je mond te spoelen met water, wat gemakkelijk kan onder de douche of bij de kraan. Op deze manier verwijder je veel bacteriën die zich ’s nachts in je mond hebben opgehoopt.
    • Zorg goed voor je lever, die van vitaal belang is voor je hormonale balans. Start je ochtendroutine door vóór het ontbijt een mok lauw water met citroendruppels of appelazijndruppels te drinken. Lauw water = ½ gekookt en ½ koud water in een mok.
    • Vermijd tussendoortjes en sla de snacks om 10.00 uur, 15.00 uur en 20.00 uur over. Dit geeft je bloedsuikerhuishouding de gelegenheid om tot rust te komen. Na enkele dagen raakt je lichaam gewend aan het overslaan van snacks, wat bijdraagt aan een kalmer spijsverteringssysteem.
  • Last van suikerdips? Overweeg om je hagelslag boterham te vervangen door beleg met eiwitten en gezonde vetten. Eiwitten en gezonde vetten vertragen de opname van glycose in je bloedbaan. Of kies bijvoorbeeld voor havermout. Snelle koolhydraten en suikers leiden tot hongergevoel, vermoeidheid, geeuwen en de neiging om naar koffie te grijpen voor extra energie. Dit veroorzaakt aanzienlijke schommelingen in je lichaam. Probeer eens een boterham over te slaan en observeer de verandering. 
  • Geen last meer van vermoeidheid dips, duizeligheid en winderigheid. Langdurig zitten is niet gunstig voor verschillende lichaamsprocessen. Zowel de darmen als de schildklier hebben beweging nodig. De schildklier, essentieel voor tal van lichaamsfuncties, is ’s nachts actief tijdens rust. Wanneer we gedurende de dag veel stilzitten, wordt de schildklier actief, in de veronderstelling dat het zijn beurt is, wat tot verwarring kan leiden. Zorg ervoor dat je tijdens periodes van inactiviteit je hartslag flink verhoogt. Spring, dans, ren, en kom in beweging. Dit bevordert niet alleen een goede werking van de schildklier, maar helpt ook de darmen goed te functioneren.    
  • ‘Uitslapen is goed voor je’ roepen wij vaak. Echter, elk extra uur uitslapen in het weekend wordt ervaren als een mini-jetlag en moet je maandagochtend terugbetalen. Je lichaam raakt in de war door veranderingen in de slaaptijden. Het volgt namelijk een biologische klok, die gerespecteerd moet worden. Voel je je vermoeid? Ga dan liever eerder naar bed. Hormonen herstellen voornamelijk tussen 22-02 uur. Zorg ervoor dat je gedurende deze periode voldoende slaap krijgt.
  • Spuit parfum en aftershave op je kleding in plaats van direct op je huid. Sommige parfums/aftershaves bevatten meer dan 200 toxische ingrediënten. Wat op je huid terechtkomt, wordt ook geabsorbeerd.
  • Was synthetische nieuwe kleding voordat je het draagt, omdat kleding direct contact maakt met je huid en veel hormoonverstorende stoffen kan bevatten. Voorkeur natuurlijke stoffen!
  • Neem de tijd om je eten goed te kauwen. Nederlanders staan erom bekend dat ze hun maaltijden binnen enkele minuten naar binnen werken. Rustig kauwen is echter essentieel voor een goede spijsvertering, aangezien enzymen tijdens het kauwen actief worden.  
  • Vervang je schoonmaakmiddelen naar natuurazijn en groene zeep; hiermee kun je de meeste taken uitvoeren. Het is gezonder voor jou en je hormonen, en het bespaart ook nog eens geld. Bovendien maakt het ruimte vrij in je kasten. In plaats van alle bacteriën te doden, moeten we onze weerstand verhogen. Zonder bacteriën kunnen we niet leven.
  • Chloor is belastend voor onze hormonen en ons milieu. Chloor wordt gebruikt in allerlei producten, zoals toiletpapier, tissues, keukenrol, tampons en maandverband. Het restproduct dioxine verstoort onze slijmvliezen, wat kan leiden tot droge slijmvliezen, slijmvorming en irritatie bij de blaas en/of schede. Schakel over op chloorvrije tissues en op maandverband/tampons die niet zijn gebleekt met chloor. Hierdoor kunnen klachten verminderen of zelfs verdwijnen. 
  • Ga dagelijks naar het toilet voor een stoelgang – dit is goed voor je hormonen. Als het nog steeds niet lukt, zelfs als je voldoende water drinkt, probeer dan magnesiumcitraat te slikken. Het is goed voor de stoelgang en ook voor de hormonen, dus dubbel voordeel.
  • Sluit je douchebeurt af met koud water of wissel tussen koud en warm water. Dit is gunstig voor het lichaam en voorkomt dat de huid uitdroogt door lang en heet douchen.
  • Waar mogelijk, kies voor biologisch/biodynamisch voedsel en vermijd ‘zakjes en pakjes’ in je voeding, omdat ze E-nummers bevatten die belastend kunnen zijn.
  • Veel (on)kruiden zijn erg gezond en lekker om thee en salades mee te maken. Paardenbloemen en brandnetels zijn op veel plaatsen te plukken. Gebruik ze vers of gedroogd.
  • Draag je mobiel niet in je broekzak. Neem een tasje mee om afstand te creëren.
  • Zet je mobiel ’s nachts op vliegtuigstand (of uit) of houd hem buiten je slaapkamer.

Zo simpel kan het zijn