Estriol het slijmvlies hormoon

Een van onze hormonen, een oestrogeen, wordt ook wel het ‘blaas hormoon’ genoemd.

Dit komt doordat het een slijmvlies hormoon is, wat bijdraagt aan een goede werking van de blaas. Estriol houdt niet alleen de blaas schoon van bacteriën, maar helpt ook de blaasspieren stevig te houden.  

Heb je last van frequente blaasontsteking, dan zou een te laag niveau van Estriol de oorzaak kunnen zijn. Dit geldt ook voor problemen met de luchtwegen, droge ogen, mond, huid of een gevoel van een ‘wattenhoofd’. Een daling van Estriol kan deze symptomen veroorzaken.
Vrouwen rond de overgang kennen vaak het gevoel van een droge vaginawand. De doorbloeding van de huid wordt minder, wat kan leiden tot een schrale en branderige huid. Dit maakt gemeenschap pijnlijk en ongemakkelijk. Voor vrouwen geen pretje.

Wij hebben enkele tips voor je:

 • Let op welke tampons, maandverband en inlegkruisjes je gebruikt. Kies voor producten zonder chloor, omdat dioxine, wat een restproduct van chloor is, de slijmvliezen kan verstoren en kan leiden tot huidirritatie en pijn. Gebruik liever een menstruatiecup, -disc of wasbare producten.
 • Vermijd het gebruik van zeep; gebruik alleen water tijdens het douchen.
 • Veel gangbare glijmiddelen bevatten glycerine dat voor een glibberig effect zorgt. Helaas onttrekt het vocht van de vaginawand waardoor die nog droger aanvoelt na het vrijen. Het verstoort bovendien de zuurgraad, waardoor de schede vatbaarder wordt voor schimmelinfecties.
 • Probeer kokosolie; je kent vast het harde witte smeersel dat ook gebruikt wordt in de keuken. Het wordt vloeibaar bij warmere temperaturen en dus ook in contact met je huid.
  Kokosolie is schimmelwerend, bacteriedodend en werkt als een prettig glijmiddel voor zowel man als vrouw. Het werkt verzachtend bij een branderige of geïrriteerde huid.
  Kies voor biologische kokosolie, verkrijgbaar bij supermarkten en drogisterijen.
 • Omega7 is uitstekend voor je slijmvliezen.
  Wij bevelen Omega7 van Pharma Nord aan.
  https://www.pharmanord.nl/producten//omega-7  Gebruik kortingscode PN4750 voor 15% korting en gratis verzending, ongeacht de hoeveelheid.

Mocht deze tips in jouw geval niet voldoende zijn; neem dan contact met ons op via ons contactformulier.