Hoop met PCO(S)!

Help, ik heb steeds meer gekke klachten: Haargroei, acne, onregelmatige menstruaties en meer.

PCO(S)

Steeds meer vrouwen hebben last van PCO(S), maar waar komt het vandaan? Het lijkt genetisch bepaald en heeft mogelijk verband met een ongezonde, westerse leefstijl. 

Als leefstijl invloed heeft op dit syndroom, kunnen wij mogelijk grip krijgen op herstel of vermindering van klachten.

PCO staat voor poly cysteus ovarium (meer dan 10 cystes/vochtblaasjes op de eierstok) en de S staat voor syndroom. Als je geen onregelmatige cyclus hebt, ondanks cystes op je eierstokken, spreken we van PCO zonder S.

Cyclus

Idealiter duurt een cyclus gemiddeld 28 dagen, met een eisprong rond dag 14. De eerste dag van je cyclus is de eerste dag van je menstruatie. Tijdens deze periode wordt baarmoederslijmvlies afgebroken en beginnen follikels (eicel met omhulsel van vocht en cellen) te groeien, waarbij het hormoon oestrogeen wordt aangemaakt. De meest dominante follikel rijpt door tot dag 14, waarna de eisprong plaatsvindt. Na de eisprong wordt het hormoon progesteron geproduceerd.

Met PCOS rijpt niet één dominante follikel, maar groeien er meerdere tegelijk, wat resulteert in een uitblijvende of onregelmatige cyclus.

Hormonen

Een onregelmatige cyclus door PCOS veroorzaakt een hormonale disbalans. Vrouwen met PCOS hebben doorgaans een normaal oestradiolniveau maar, vanwege het ontbreken van een regelmatige eisprong, produceren ze onvoldoende progesteron.

PCOS hangt dus samen met een gebrek aan progesteron. Tegelijkertijd is het testosterongehalte vaak, niet altijd, te hoog.

Progesteron is essentieel voor vrouwen, omdat het zorgt voor een goed humeur, stabiele nachtrust, ontspanning en het is noodzakelijk voor zwangerschap. Een tekort aan progesteron is daarom onprettig.

Bij oestrogeendominantie, met gevolgen op korte en lange termijn, kunnen problemen zoals, moeite met afvallen, hoofdpijn, pijnlijke menstruaties en humeurwisselingen optreden.

Testosteron is bekend als een mannelijk hormoon, maar vrouwen hebben het ook. Testosteron geeft bijvoorbeeld daadkracht en libido. Een teveel aan testosteron ten opzichte van progesteron kan symptomen veroorzaken als; baardgroei, acne en het uitblijven van een menstruatie.

Voor een gratis zelftest van je hormonen kun je klikken op de zelftest via onze website:  www.hallohormonen.nl

Criteria PCO(S)

Om de diagnose PCOS te krijgen, moet je tenminste 2 van de 3 onderstaande symptomen hebben:

  • Geen of een onregelmatige cyclus van minder dan 8 keer per jaar.
  • Verhoogd testosteron (Soms zichtbaar door haargroei in gezicht, acne of kaalheid)
  • De eierstokken hebben blaasjes/cysten (kan worden gecontroleerd via een inwendige echoscopie).
Ondersteuning van PCOS met leefstijl

Boosdoeners voor PCOS zijn overmatige stress, een hoge insulinespiegel (suiker & koolhydraten), gebrek aan lichaamsbeweging en een tekort aan progesteron.

Onwetendheid kan ervoor zorgen dat je onbewust een (te) lange tijd met stress leeft en onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Het toepassen van nieuwe gewoonten kost tijd en discipline.

Een eerste stap die je kunt zetten, is het afbouwen van je maaltijden naar maximaal 3 keer per dag. Dit is cruciaal voor een stabiele bloedsuikerspiegel en insulinegehalte en dus ondersteunend bij PCOS.

Wij helpen je graag op weg naar een leven vrij van PCOS-klachten.
Voor meer tips verwijzen we je naar ‘Gezonde Gewoonte’ op onze website.
Of kies voor een hormoontraject om je hormonen te meten en met een persoonlijk stappenplan te kunnen werken aan herstel.