Bloedtest, speekseltest of urinetest?

Welke test moet ik kiezen?

Bloedonderzoek, speekseltest en de zogenoemde “Dutch test” behoren tot de drie meest gebruikelijke testmethoden. 
Wat zijn de mogelijkheden van elk van deze testen en wat zijn de voordelen en nadelen?

Er bestaan honderden hormonen en in dit geval richten we ons specifiek op het testen van 6 steroïdhormonen, namelijk; oestradiol, estriol, progesteron, testosteron, DHEA en cortisol.

Deze hormonen worden als steroïdhormonen geclassificeerd omdat ze lipofiel zijn, wat betekent dat ze oplosbaar zijn in vet. Dit heeft implicaties voor de manier waarop ze gemeten moeten worden. Hoewel een bloedonderzoek geschikt is voor het meten van in water oplosbare signaalstoffen zoals peptiden, presteert het niet optimaal bij het meten van vetoplosbare hormonen, zoals blijkt uit het schema.

Bloedtest

Uit het onderzoek blijkt dat bloedonderzoek tot de minst nauwkeurige meetmethode behoort. Vetoplosbare hormonen binden zich voornamelijk aan de rode bloedcellen – wat één van de redenen is waarom bloedtesten tekortschieten. Voorafgaand aan de analyse, worden de rode bloedcellen verwijderd. Wat overblijft, wordt serum genoemd. Op deze manier is een groot deel van de hormonen die je wilt meten vooraf verwijderd. Een klein deel is gebonden aan eiwitten, en op basis van dit beperkte deel moet men vervolgens een wiskundige berekening maken van de totale hoeveelheid als men het grootste deel ervan niet had verwijderd. Het is dus geen daadwerkelijke meting van de hormonen en dit maakt de uitslag minder nauwkeurig.

Dutch Test

De Dutch test is een urinetest die onthult welke hormonen het lichaam uitscheidt. Dutch staat voor ‘Dried Urine Test Comprehensive Hormones’. In de zogenaamde Dutch+ variant wordt het urinemonster aangevuld met een meting van cortisol in speeksel.

Met een urinetest zoals de Dutch test kan men zien in welke vormen oestrogenen worden uitgescheiden, bekend als oestrogeenmetabolieten. Dit kan relevant zijn in situaties waarin vermoed wordt dat oestrogenen niet op de juiste manier worden omgezet.
Maar de test kan de actieve hormonen niet meten – dus de hormonen waarover het lichaam daadwerkelijk beschikt. Als er bijvoorbeeld problemen zijn met de uitscheiding van oestradiol, kan het worden teruggestuurd naar het lichaam via “reabsorptie” in plaats van te worden uitgescheiden, wat resulteert in hogere niveaus van actief oestradiol dan de meting aangeeft.

Noch een bloedtest, noch de Dutch test is geschikt voor het controleren van het gebruik van supplementen in de juiste doseringen. Supplementen in de vorm van crèmes of pleisters voegen hormonen toe aan het bloed in de vorm van vrije hormonen die direct beschikbaar zijn voor het lichaam. Onderzoek toont aan dat de niveaus van vrije, actieve hormonen niet worden weerspiegeld in een bloedtest of een urinetest zoals de Dutch test.

Speekseltest

Speekselmonsters zijn steeds populairder geworden bij onderzoekers vanwege hun betrouwbaarheid en het feit dat ze als niet-invasief worden beschouwd, waardoor naaldprikken worden vermeden. In onderzoeken waarbij hormoonspiegels, zoals cortisol, bij deelnemers meerdere keren per dag moeten worden gemeten, biedt het gebruik van speekselmonsters aanzienlijke voordelen ten opzichte van bloedmonsters. 

Een opvallend voordeel van de speekseltest is dat het, in tegenstelling tot bloed- en urinetests, actieve hormonen kan meten die direct beschikbaar zijn voor het lichaam. Vetoplosbare hormonen verplaatsen zich effectief vanuit het bloed naar het speeksel en behouden hun actieve staat. Hierdoor kan de speekseltest met meer precisie meten wat het lichaam daadwerkelijk ter beschikking heeft, zelfs wanneer supplementen worden toegediend via crèmes of pleisters, in vergelijking met zowel bloed- als urinetests. 

Conclusie

‘NHT Naturlig Hormonterapi’ heeft, op basis van bovenstaande, gekozen voor het speekselmonster als meetmethode. Als enige van de drie methoden kan het de hormonen meten die daadwerkelijk beschikbaar zijn voor het lichaam, en wordt het door de onderzoekers genoemd als de meest betrouwbare meetmethode als het gaat om de steroïdhormonen. Om de test te analyseren, is gekozen voor een door de staat erkend, ISO-gecertificeerd Duits laboratorium.

Een speekselmonster kan, indien relevant, worden aangevuld met een urinemonster, de Estronex-test, die de oestrogeenmetabolieten meet. De Estronex-test wordt, net als de speekseltest, thuis uitgevoerd en geanalyseerd in hetzelfde ISO-gecertificeerde laboratorium. Zo profiteert je als cliënt van alle voordelen die een speekselmonster met zich meebrengt:

  • Het ontvangen van een wetenschappelijk, erkend monster.
  • Het meten van de feitelijke beschikbaarheid van hormonen in het lichaam.
  • Het controleren van de juiste dosering van eventuele supplementen aan de hand van de testresultaten.

Deze voordelen worden alleen bereikt met behulp van een speekselmonster. 

Voor meer informatie over de betrouwbaarheid van speekselmonsters en hoe vetoplosbare steroïdhormonen vanuit het bloed in het speeksel terechtkomen, kunt u terecht in het tijdschrift CLINICAL CHEMISTRY

Speekselmonsters zijn eenvoudig te verzamelen en vereisen geen naalden of bloedmonsters.

Bronvermelding NHT.dk 

Wetenschappelijke onderzoeken:

 O’Leary et al: Salivary, but not serum or urinary levels of progesterone are elevated after topical application of progesterone cream to pre-and postmenopausal women – PubMed (nih.gov)

Du JY et al: Percutaneous progesterone delivery via cream or gel application in postmenopausal women: a randomized cross-over study of progesterone levels in serum, whole blood, saliva, and capillary blood – PubMed (nih.gov)

 Saliva test that spots hormone levels in pregnant women ‘could cut premature births’ | Daily Mail Online Low saliva progesterone concentrations are associated with spontaneous early preterm labour (before 34 weeks of gestation) in women at increased risk of preterm delivery – Lachelin – 2009 – BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology – Wiley Online Library