Menstruatieklachten?

Wist je dat een pijnloze menstruatiecyclus normaal zou moeten zijn? 

Hoe meer vrouwen echter last hebben van hun menstruatieklachten, hoe meer het als de nieuwe norm wordt beschouwd.

We raken zo gewend aan terugkerende pijn dat het bijna als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Het lijkt gewoon pech te zijn als je maandelijkse buikkrampen en stemmingswisselingen ervaart.

Overweeg het volgende:

Pijn is een signaal, een cadeau eigenlijk.

Het is het vermogen van het lichaam om aandacht te vragen voor een orgaan of proces dat hulp nodig heeft. Pijn is dus eigenlijk een signaal waarop je actie kunt ondernemen. Het is een cadeau, want zonder pijn zouden we mogelijk geen stappen ondernemen.

Pijnstillers bieden slechts een tijdelijke onderbreking van de pijn, maar ze lossen niet de oorzaak ervan op.

Pijnlijke menstruaties zouden niet normaal moeten zijn. Als je ze ervaart, is het een teken dat er iets niet in balans is in het hormonale samenspel.

Dit geldt ook voor PMS (premenstruele symptomen), PCOS en endometriose.

Passende hulp kan de pijnsignalen verminderen. Dit geldt ook voor emotionele schommelingen in de cyclus, zoals vermoeidheid, depressie of angstige gedachten.

Als je maandelijkse ongemakken hebt, zijn hier enkele tips die je kunt proberen:

Menstruatieklachten houden verband met:

Suiker

Laat suiker een maand lang links liggen. Vertel jezelf dat je alles mag eten, behalve producten met suiker (vermijd het ‘niet mogen’ gevoel). Gebruik ook geen suikervrije of light-producten, omdat de vervangers het lichaam vaak meer belasten. Eet wel fruit, groentesnacks en proteïnerijke producten.

 Suikerinname bemoeilijkt het functioneren van onze hormonen. Suiker fungeert als een vorm van stress voor het lichaam, en stress is de voornaamste veroorzaker van hormonale problemen.

Magnesium

Dit mineraal is essentieel voor tal van processen in ons lichaam. Maar liefst 80% van de Nederlandse bevolking kampt met een tekort, wat resulteert in diverse klachten. Hoe meer suiker iemand consumeert, des te groter is de behoefte aan vitaminen en mineralen en dus ook magnesium.

–> Kies voor magnesium citraat (tauraat of andere vormen, liever geen oxide). 

–> De richtlijn voor een volwassen lichaam is 250-400 mg, mogelijk meer, afhankelijk van klachten
Houd anders 6 mg per lichaamsgewicht aan voor citraat of bisglycinaat. Dit geldt ook voor kinderen en zwangeren.

Voor een passende hoeveelheid magnesium bij andere vormen, raadpleeg de verpakking.

Een te losse stoelgang? Verminder de dosis iets.

–> Veel pijnklachten kunnen verminderen door het innemen van magnesium.

–> Magnesiumvlokken voor een (voet)bad zijn ook een goede optie, omdat magnesium goed wordt opgenomen via de huid. Via de huid krijgen wij nooit teveel magnesium.

Stress

Ontdek waar je stress kunt verminderen en gebruik magnesium, dat bekend staat als stressverlager. Een lichaam onder spanning heeft moeite met het soepel laten verlopen van processen.

Chloor in tampons en maandverband

Dit vormt een aanzienlijke belasting voor ons lichaam. Desondanks bevatten de meeste tampons en maandverbanden chloor (of dioxine, een restproduct van chloor). Deze stoffen komen in contact met gevoelige delen van ons lichaam en kunnen de menstruaties pijnlijker maken.

Gelukkig zijn er chloorvrije alternatieven verkrijgbaar bij supermarkten en drogisterijen, zoals bijvoorbeeld merken als Yoni en Sanature. Een nog betere keuze is de menstruatiecup “OrganiCup”, omdat deze de slijmvliezen in de schede niet verstoort. Het overschakelen naar chloorvrije producten of een menstruatiecup kan veel pijnklachten verminderen en is eenvoudig uit te proberen.

De anticonceptiepil

De anticonceptiepil lijkt op het eerste gezicht een handige oplossing, maar het is een synthetisch hormoonpreparaat dat ongemakken en onbekende schade kan veroorzaken. Het heeft meer negatieve gevolgen dan in eerste instantie lijkt, waaronder het verstoren van het hormonale samenspel.

Heb je flink last van jouw hormoonhuishouding?

Als de bovengenoemde tips niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd, raden wij aan een hormoontest te overwegen of persoonlijk advies in te winnen. Zo kun je ontdekken wat voor jou de meest geschikte stappen zijn. Voor meer informatie kun je het contactformulier raadplegen en het aanbod bekijken.