Hormonen

In mijn wereld is het lichaam in staat zich te herstellen wanneer wij het in de juiste richting helpen“ 

(Jane Borlev)

wandelende vrouw (1)

Ons lichaam bevat meer dan 100 hormonen, elk met een specifieke functie.

Een verstoorde balans, waarbij er te veel of te weinig van een hormoon geproduceerd wordt, resulteert in een hormonale disbalans. Dit kan leiden tot zowel fysieke als psychische klachten. Het herstellen van evenwicht tussen de hormonen bevordert de gezondheid en kan symptomen doen verdwijnen.

Het is relatief nieuw om hormonen als een sleutel tot herstel te beschouwen. Vaak worden veel klachten en ziekten niet direct geïdentificeerd als hormonaal, terwijl de rol en invloed van hormonen cruciaal zijn voor onze gezondheid en welzijn.  Zonder hormonen zou ons bestaan zelfs niet mogelijk zijn.

Een hormonale disbalans kan zich uiten in innerlijke onrust, gebrek aan energie, verminderd geduld of een verstoorde slaap. De lijst van hormonale klachten is lang.

Hormonen fungeren als boodschappers die cellen vertellen wat ze moeten doen, of het nu om stimulerende of remmende processen gaat. Een goede werking van hormonen is dus essentieel voor het doorgeven van de juiste signalen.

Hoewel hormonen vaak geassocieerd worden met de maandelijkse cyclus van vrouwen, omvat dit slechts een klein spectrum.

Hormonen spelen een cruciale rol voor zowel mannen als vrouwen.

Beide geslachten hebben dezelfde soorten hormonen, waarvan de hoeveelheid bepaalt of men meer vrouwelijke of mannelijke kenmerken vertoont.

Het lichaam geeft signalen over de hormoonbalans, zoals een onrustige huid, slaapproblemen of haarverlies.

Mannen hebben naast  testosteron ook andere belangrijke hormonen. Testosteron blijft een cruciaal hormoon dat invloed heeft op libido, daadkracht, zelfvertrouwen, spiermassa en oriëntatievermogen. Hetzelfde geldt uiteraard voor vrouwen, al hebben ze over het algemeen minder testosteron dan mannen.

Onze hedendaagse wereld zit vol met hormoonverstorende stoffen, te vinden in huidverzorgingsproducten en bespoten voedsel. Het is dan ook niet vreemd dat onze hormonen uit balans raken.

Gelukkig zijn er verschillende benaderingen die kunnen helpen om je hormonen in evenwicht te brengen. Ontdek of jouw klachten gerelateerd zijn aan hormonale onbalans.

Voor gratis dagelijkse tips verwijzen we je naar de pagina ‘Gezonde Gewoontes’.