Estriol, ons slijmvlies hormoon

Eén van onze hormonen, een oestrogeen, wordt soms het ‘blaas hormoon’ genoemd.

Dit komt doordat het een slijmvlies hormoon is, wat bijdraagt aan een goed werkende blaas.
Estriol houdt niet alleen de blaas schoon van bacteriën, maar helpt ook de blaasspieren stevig te houden.

Heb je last van frequente blaasontsteking, dan kan een te laag niveau van Estriol mogelijk de oorzaak zijn. Dit geldt ook voor problemen met de luchtwegen, droge ogen of mond of een gevoel van een ‘wattenhoofd’.
Een daling van Estriol kan deze symptomen veroorzaken.

Vrouwen rond de overgang hebben vaak het gevoel van een droge vaginawand. De doorbloeding van de huid wordt minder, wat kan leiden tot een schrale en branderige huid. Dit maakt gemeenschap pijnlijk en ongemakkelijk. Voor vrouwen geen pretje.

Mocht je willen weten hoe het gesteld is met je Estriol? Neem dan contact op met ons.

Tips die kunnen helpen:

  • Let op welke tampons, maandverband en inlegkruisjes je gebruikt. Kies voor producten zonder chloor, omdat dioxine, wat een restproduct van chloor is, de slijmvliezen kan verstoren en kan leiden tot huidirritatie en pijn. Gebruik liever een menstruatiecup, -disc of wasbare producten.
  • Vermijd het gebruik van zeep; gebruik alleen water tijdens het douchen.
  • Veel gangbare glijmiddelen bevatten glycerine dat voor een glibberig effect zorgt.
    Helaas onttrekt het vocht van de vaginawand waardoor die nog droger aanvoelt na het vrijen Het verstoort bovendien de zuurgraad, waardoor de schede vatbaarder wordt voor schimmelinfecties.
  • Probeer kokosolie; je kent vast het harde witte smeersel dat ook gebruikt wordt in de keuken. Het wordt vloeibaar bij warmere temperaturen en dus ook in contact met je huid.
    Kokosolie is schimmelwerend, bacteriedodend en werkt als een prettig glijmiddel voor zowel man als vrouw. Het werkt verzachtend bij een branderige of geïrriteerde huid. Kies voor biologische kokosolie, verkrijgbaar bij supermarkten en drogisterijen.
  • Omega7 is uitstekend voor je slijmvliezen. Wij bevelen Omega7 van Pharma Nord aan. https://www.pharmanord.nl/producten//omega-7