Velkendte spørgsmål
Wij hebben meer dan 100 hormonen, waarvan 6 steroïdhormonen in kaart worden gebracht:
*Oestradiol * Estriol * Progesteron * Testosteron * DHEA * Cortisol/stresshormoon.
Tevens wordt de onderlinge verhouding berekend.
Synthetische hormonen en bioidentieke hormonen zijn bijna niet rechtstreeks met elkaar te vergelijken, ondanks wat sommigen beweren. Het verschil is bijna vergelijkbaar met cola en water drinken wanneer wij dorst hebben. Cola bestaat grotendeels uit water, dus wat is het verschil? Het lichaam merkt het verschil echter wel. Water is natuurlijk voor het lichaam en veroorzaakt geen klachten (bij gewone hoeveelheden), terwijl stoffen die niet natuurlijk zijn klachten kunnen veroorzaken. Wij noemen ze bijwerkingen. Het lichaam weet geen raad met vreemde stoffen waardoor een bijwerking ontstaat. Bioidentiek wil zeggen ‘natuurlijk’ – of ‘zoals het lichaam het zelf produceert’, waardoor het lichaam het direct kan gebruiken in zijn processen bij een tekort.
Vanaf de puberteit is het mogelijk een test te doen. Voor meiden betekent dit vanaf de eerste menstruatie. Voor meiden met menstruatieklachten raden wij aan om een test te overwegen in plaats van direct de anticonceptiepil te gaan gebruiken. De pil onderdrukt namelijk de eigen productie van progesteron, terwijl het lichaam nog bezig is met het aanleren van de juiste hoeveelheid hormoonproductie. Anders raakt iemand juist verder verwijderd van een gezonde hormoonbalans.
Er zijn alternatieve mogelijkheden om de menstruaties zo regelmatig en pijnvrij mogelijk te laten verlopen.
Ook jongens kunnen een test overwegen; op basis van eventuele klachten kunnen wij gericht advies geven.
In het begin van de puberteit begint een complex samenspel tussen oestradiol en progesteron. In onze moderne levensstijl wordt de productie van oestradiol ondersteund door vele chemische stoffen, terwijl progesteron deze steun niet heeft en veel taken moet uitvoeren.
Dit resulteert in een onbalans tussen deze twee hormonen, wat kan leiden tot onregelmatige of pijnlijke menstruaties, acne, hoofdpijn en stemmingswisselingen, om er maar een paar te noemen. Een onbalans is meestal ook de reden dat de menstruaties ineens uitblijven of niet goed op gang komen.
Menstruaties zouden niet pijnlijk moeten zijn, en er zijn natuurlijke tips die kunnen helpen.
Zeker wel!
Er is verschillende dingen die je kunt doen.
Onthoud dat pijn een signaal van het lichaam is dat aangeeft dat het hulp nodig heeft.
Wist je bijvoorbeeld dat het verminderen van suiker alleen al een aanzienlijk verschil kan maken?
Ook het gebruik van het mineraal magnesium kan opmerkelijk resultaten opleveren.
Daarnaast hebben wij nog andere suggesties die variëren per individu.
Aarzel niet om je vragen te stellen.
Bekijk ook gerust ons blog Menstruatieklachten
Het stoppen van menstruaties betekent niet automatisch dat je in de overgang bent. Sommige vrouwen ervaren dit al op 30-jarige leeftijd, terwijl anderen menstrueren tot bijna 60 jaar. Verschillende factoren kunnen leiden tot het stoppen van de maandelijkse cyclus.
Zolang er nog eicellen zijn, is het bevorderlijk om een regelmatige cyclus te behouden.
Vroegtijdig in de overgang komen wijst op een hormonale onbalans.
Ondersteuning van deze balans kan ervoor zorgen dat menstruaties blijven komen.
Bij sommige vrouwen zien we zelfs na vijf jaar afwezigheid van menstruaties herstel tot een normale cyclus. Het behouden van menstruaties is positief en hoort bij het vrouwelijke leven, hoe het niet altijd praktisch is.
De overgang is een fase waarin de hormoonproductie afneemt, wat klachten kan verzoorzaken omdat de diverse hormonen niet in dezelfde mate en frequentie verminderen.
Men spreekt van menopauze wanneer de menstruaties zijn gestopt, wat pas wordt vastgesteld als de laatste menstruatie minstens een jaar geleden heeft plaatsgevonden.
Het is soms moeilijk vast te stellen wat waar is vanwege de overvloed aan uiteenlopende informatie op internet, vaak ingegeven door diverse belangen.
Ons leidraad is dat het positief moet bijdragen aan het lichaam en afkomstig moet zijn van een betrouwbare bron.
Als wij het lichaam het juiste gaan geven dan gaat het lichaam aan de gang met herstel van klachten. Het lichaam weet raad met de juiste adviezen.
Ons adviezen over hormonen zijn overigens gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Indien je net begonnen bent met (bioidentieke) hormonen te gebruiken, wacht dan minstens 3 maanden alvorens de test uit te voeren. Tijdens deze periode stabiliseert de hormoonwaarde zich, en in de test kun je zien hoe het lichaam reageert op de toevoeging van hormonen.
Voor diegene die (bioidentieke) hormonen hebben gebruikt en willen meten wat het lichaam zelf produceert, is het noodzakelijk om minstens 3 maanden te stoppen met hormoongebruik vóór de test. Hierdoor ben je verzekerd dat het hormoonsupplement uit je lichaam is verdwenen, en kun je zien wat je lichaam op natuurlijke wijze aan hormonen produceert.
Indien je niet bent gestart met (bioidentieke) hormonen, raden we aan te wachten tot na de test.